Duurzaamheid

transitie naar duurzaam bouwen

Duurzaamheid is een strategisch speerpunt van Veris en haar aangesloten bedrijven. We willen gezamenlijk op dit punt een voortrekker zijn in de markt. We doen dit door zelf actie te ondernemen, onze bedrijfsprocessen te verduurzamen en door ketenpartners hierin te stimuleren. De grootste impact maken we echter in de sector door de transitie naar duurzaam bouwen. Veris geeft hier invulling aan door de markt op een transparante wijze te informeren over de duurzaamheid van bouwproducten, een duurzaam(er) productalternatief te bieden en klanten te motiveren om een duurzame(re) keuze te maken.

Eigen organisatie

Duurzaamheid begint bij onze eigen organisatie en medewerkers. Zonder een kritische blik naar ons eigen gedrag is het ongeloofwaardig om eisen te stellen aan de partners in de keten. Veris heeft daartoe gekozen tot een objectieve aanpak middels de CO2-prestatieladder; een instrument dat ons helpt met het systematisch in kaart brengen, verlagen en transparant maken van onze CO2-uitstoot. Op deze manier kunnen we op een extern geverifieerde wijze laten zien wat we doen en blijven we weg van green washing.

CO2-Prestatieladder

In de Infographic hiernaast staat ons volledige overzicht van 2023/2024half.
Door erop te klikken kunt u alle informatie inzien.

Voor eerdere jaren kunt u klikken op de jaartallen 2021 en 2022.

 

SKAO

Wij zijn trots om aangesloten te zijn bij de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) en hebben ons CO2-bewust Certificaat behaald op niveau 3 van de CO2-prestatieladder. U kunt hier meer informatie vinden over onze participatie in sector- en keteninitiatieven.

 

Duurzaam inkopen

Veris wil zaken doen met leveranciers die duurzaam ondernemen en het productaanbod verduurzamen.

We ondernemen daartoe de volgende acties:

  • Inzicht
    Veris biedt inzicht in de duurzaamheid van contractleveranciers via de inkoopwijzer, waarin leveranciers per productgroep een score krijgen op basis van jaarlijkse inventarisaties. Dit helpt bedrijven bewust te maken van hun keuzes en zich te onderscheiden op duurzaamheid.
  • CSRD / Ketenverantwoordelijkheid
    Veris zoekt een geschikt meetsysteem om een objectieve score te realiseren, met het doel een extern geverifieerde KPI vast te leggen voor verbeterd inzicht. Dit mede in het kader van de CSRD-rapportage. Veris speelt hierin een voortrekkersrol binnen HIBIN voor een sectorbrede aanpak.
  • Initiatief platform GSES
    Veris en Zevij zijn initiatiefnemer om het GSES-platform te introduceren als centrale plek voor duurzaamheiddata op organisatie- en productniveau. Het doel hiervan is standaardisatie in de sector voor efficiënte en uniforme informatie-uitwisseling.
  • Gedragscode
    Veris hanteert een gedragscode voor de eigen medewerkers en ontwikkelt tevens een gedragscode voor zakelijke partners om duurzaamheid in de waardeketen te borgen.

Meetbaar duurzaam

Er is groeiende behoeften aan inzicht in de duurzaamheid van producten om keuzes te vergelijken. Levenscyclusanalyses (LCA) zijn beperkt beschikbaar en er is geen breed toepasbare objectieve methode voor productscores. Veris wil niet afwachten en met beperkte middelen transparantie bieden in duurzame eigenschappen. In 2024 is een initiatief gestart om deze informatie op productniveau te verzamelen (EPD, keurmerken en productgroep-specifieke kenmerken).

Duurzaam verkopen

Veris faciliteert de verkoopformule Bouwcenter. Als onderdeel van deze verkoopformule is het label Bouwgroen geïntroduceerd, wat het duurzame alternatief vertegenwoordigt.
In 2024 werd het handelsbedrijf in ecologische bouwstoffen -Ekoplus- overgenomen om Bouwgroen te versterken. De kennis en het assortiment worden gebruikt om alle Bouwcenter vestigingen te voorzien van een assortiment met bio-based bouwstoffen, verkopers te trainen en klanten te helpen met de toepassing ervan.

Wij geloven in een transparante benadering van duurzaamheid en hopen dat u geïnspireerd raakt door de maatregelen die wij nemen en initiatieven die wij omarmen. Samen bouwen we aan een klimaatvriendelijke toekomst.